Balik kampung hati girang

Salam semua ­čÖé

Seronok pergi kerja pagi ni. Lapang semacam. Semua orang dok kat rumah  tengah packing dan kemas rumah untuk raya agaknya. Hehehe. Tak ramai orang mulakan perjalanan waktu pagi rasanya. Biasanya orang tunggu berbuka, kalau jammed pun bolehlah makan-makan untuk hilangkan bosan, kan kan kan?

Kat timeline pun ramai dok update status, packing bag untuk balik kampung. Kebanyakannya serabut nak packing, tak tahu nak mula dari mana, rasa nak bawak satu rumah, mahupun baru nak basuh baju raya. hehehehe. Seronok membaca update orang lain, puan penulis ni bagaimana pula?

Pada aku, memanglah kena packing jugak. Bezanya, kena packing baju raya sekali. Kenapa bezanya pada baju raya? Sebab kami suami isteri memang setiap dua minggu sekali akan balik kampung. Kami amalkan begini sejak awal perkahwinan. Setiap dua minggu, akan balik Melaka iaitu kampung suami. Dua minggu kemudian, kampung saya pula di Klang. Kadang-kadang tu sebulan sampai 2 kali balik kedua-dua kampung, bergantung pada event yang ada.

Tahun ni jadi jarang sikit, sebab suami banyak dapat duty pada hari Sabtu atau Ahad. Takat nak balik kampung sehari je, tak best lah kan. Tak habis hilang penat, dah kena travel balik rumah semula. Capek deh. Ada sekali tu Mak (my MIL) merajuk kat kami sebab hampir sebulan tak dapat balik. Apakan daya suamiku kena bertugas hampir setiap weekend. Kesian Mak rindu cucu.

Tahun ni kami beraya di Klang dahulu, bagi rumah Mama meriah. Maklumlah adik beradik aku tak ramai. Sorang kat US, sorang kat Kajang, sorang kat Kepong. Terima kasih encik suami, gembirakan hati seorang ibu yang anaknya jauh beribu batu :’)

InsyaAllah lepas solat Jumaat, kami akan gerak ke Melaka pula. Harapnya masa tu traffic kat highway dah tak teruk sangat, sebab semua dah sampai kampung masing-masing dan sedang sibuk menunaikan sunnah menziarahi kaum keluarga. Jalan yang lapang untuk kami sekeluarga, Aamiin!

Malam ni mesti kemas rumah. Sebelum tu pergi masjid lah, Teraweh terakhir untuk tahun ini. Syahdunya.

p/s: Where’s my checklist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge